Neem contact met ons op info@hk-green.eu

Begonia en zijn ziekten

Mooie decoratieve plant. Het is geschikt voor de teelt in bakken en bakken op balkons, in het interieur maar ook in bloemperken. Een plant met bijna 1000 soorten. Een plant die wordt gekweekt voor zowel mooie bloemen als aantrekkelijke bladeren - dit is Begonia.

Bij deze weinig veeleisende en populaire plant komen echter ook ziektes voor. Dat een plant ziek wordt, wordt aangevallen door ongedierte of andere kwalen krijgt, is bijna altijd in het nadeel van zijn telers. Ze veroorzaken plantproblemen, hetzij door in de verkeerde grond te planten, te veel zonlicht te plaatsen, onvoldoende ventilatie of onjuiste watergift en plantenvoeding.

Er zijn verschillende tekenen dat de plant niet goed staat en die zijn al snel zichtbaar. De plant is minder vitaal. De stengels hangen. De bladeren verkleuren of verliezen kleur. De randen van de bladeren zijn droog. De bladeren verdraaien en verliezen hun oorspronkelijke vorm. Elk van deze manifestaties signaleert een ander probleem voor de plant.

De gevaarlijkste ziekten in Begonia zijn onder meer schimmels, schimmelziekten en ziekten veroorzaakt door het virus.

Grijze schimmel - botrytis cinerea

Het verschijnt als een grijze laag die op elk deel van de plant kan verschijnen - op bladeren, stengels, knoppen en bloemen. Omdat deze schimmel vooral planten met zachte bladeren aanvalt, valt hij ook vrij vaak Begonia's aan.

Bruine vlekken verschijnen ook op de bladeren van aangetaste planten. Als deze ziekte wordt ontdekt, moet de plant van de andere worden gescheiden, alle geïnfecteerde delen van de plant moeten worden verwijderd en vernietigd en een fungicide moet door sproeien op de plant worden aangebracht. Het is ook noodzakelijk om de aangetaste grond te verwijderen. Het is het meest geschikt om over te zetten op een nieuwe ondergrond. Tijdens de verdere teelt moeten we watergift en dauw verminderen. De plant zal ook profiteren van een betere ventilatie.

Echte meeldauw

Deze ziekte komt niet zo vaak voor als de grijze schimmel en veroorzaakt het is een primitief schimmelorganisme - schimmel. Een stoffige witte afzetting vormt zich op het oppervlak van de bladeren van de aangetaste plant. In tegenstelling tot de grijze schimmel heeft deze ziekte niet zulke ernstige gevolgen voor de aangetaste plant. Als het echter wordt verwaarloosd, kan het zich ook verspreiden naar stengels en bloemen. De bladeren die het meest zijn aangetast, moeten worden verwijderd en een fungicide op de plant worden gespoten. De bladeren kunnen ook voorzichtig met zwavel worden bestrooid. De ventilatie rondom de plant moet worden verbeterd.

Virussen

Dit zijn hele kleine deeltjes die we alleen met een elektronenmicroscoop kunnen waarnemen. Virussen zijn intracellulaire parasieten. Verschillende symptomen maken ons attent op het feit dat de plant is geïnfecteerd met een virus. Zo vertraagt de plantengroei en vormen bladstelen vreemde vormen. Bleke of zelfs gele banden vormen zich op de bladeren. Op de gekleurde bladeren vormen zich witte vlekken. De plant kan op het moment van aankoop besmet zijn, of de infectie is erop overgedragen door insecten - b.v. bladluizen . De infectie kan ook worden overgedragen door een substraat of een hulpmiddel. Als u zeker weet dat uw diagnose correct is, moet de zieke plant worden weggegooid en vernietigd. Er is geen medicijn. Om te beschermen tegen virussen, is het noodzakelijk om zoogdierinsecten te elimineren en de grond te desinfecteren.